Wow, wij zijn verkozen tot
NR.1 Marketing Automation Bureau
van Nederland!

E-mail Labs

Wat is een E-mail Service Provider (ESP) en wat kun je ermee?

17 april 2020

Voor het gericht inzetten van je e-mailmarketing kan je niet zonder goede software. Deze software wordt ontwikkeld door een  E-mail Service Provider, afgekort ESP. 100%EMAIL is software onafhankelijk en hebben kennis van diverse pakketten. Geef ons de inlogcodes en we gaan verder waar je gebleven bent.  We krijgen vaak vragen over wat nu een goede ESP is of beter wat een goed pakket is. We  helpen regelmatig klanten met het  maken van de juiste keuze. Want wat doet nou eigenlijk een ESP? Wat kan zo’n serviceprovider voor jouw marketingafdeling betekenen en waar let je op bij het selecteren van de verzendsoftware? In deze blog gaan we in op een aantal basis functionaliteiten van een ESP.

Wat is een E-mail Service Provider?

Een E-mail Service Provider is een bedrijf dat e-mailmarketing software en daaraan gerelateerde services aanbiedt. Er zijn honderden aanbieders van software waarmee je e-mails kan opmaken en versturen. En die software kan heel eenvoudig zijn of allerlei geavanceerde functionaliteiten bezitten.Bekende Nederlandse ESP’s zijn bijvoorbeeld Clang, Spotler, Copernica en Spike (Measuremail & Tripolis). Maar ook in Amerika zitten grote spelers zoals Salesforce Marketing Cloud en Mailchimp.

Een ESP is er om je te helpen bij het op een goede manier verzenden van je e-mailberichten bij de jouw relaties. Hierbij kan je denken aan het maken van de e-mail, de database van de e-mailadressen en het bijhouden van de resultaten. E-mail verzendsoftware is daarmee onmisbaar voor bijvoorbeeld e-mailmarketeers, CRM marketeers, database managers, contentmanagers en online marketeers

De modules binnen een ESP 

Globaal gezien vind je altijd drie modules terug in een E-mail Service Provider:

 1. E-maildesign 
  Je hebt een boodschap en wilt deze op een aantrekkelijke manier overbrengen op de doelgroep. In een E-mail Service Provider kan je afbeeldingen en teksten omzetten in een mooi opgemaakte e-mail. In de meeste gevallen kan je ook interactieve elementen aan de e-mail toevoegen. Vaak gebruik je hiervoor een HTML-template: daardoor hoef je je geen zorgen te maken over get design en moet je alleen nog maar afbeeldingen, teksten en linkjes invoegen om een goed en mooie e-mail te kunne verzenden Heb je geen template, dan kun je een design omzetten in HTML en deze HTML code in de ESP zetten waardoor de e-mail wordt gemaakt.
 1. Database beheer 

Je kan ervoor kiezen om je e-maildatabase(s) direct in de E-mail Service Provider te plaatsen, maar je kan ook een koppeling maken met een al bestaand CRM-systeem. In het e-maildatabase staan gegevens opgeslagen ‘van het e-mailadres’, zoals bijvoorbeeld de naam van de persoon en waarvoor die toestemming heeft gegeven (optins). Beetje omgekeerde situatie eigenlijk, je zou verwachten dat er kenmerken staan van je klant. Maar vaak is het e-mailadres het unieke gegeven waarop de database is opgebouwd. Het voordeel van het hebben van je data in de ESP is dat de data wordt aangepast als een ontvanger bepaald gedrag vertoond. Bijvoorbeeld iemand die zich afmeldt voor het ontvangen van e-mail, kan een seconde later al niet meer gemaild worden. Bovendien hoef je geen koppelingen te maken met andere systemen en kan je vaak snel beginnen. Leg je wel een koppeling met andere systemen, bijvoorbeeld  CRM-systeem of een transactiedatabase, dan heb je meer gegevens beschikbaar over de ontvanger en kan je persoonlijker communiceren.  Het wordt wel wat complexer, worden mutaties bijvoorbeeld beide kanten op verwerkt? En gebeurt dat realtime of met enige vertraging? Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat mutaties pas later worden verwerkt bijvoorbeeld afmeldingen.

 1. Reporting 

Nadat je je e-mail hebt verstuurd, wil je natuurlijk weten hoe de campagne is verlopen en wat je eventueel kan doen om deze te optimaliseren. In een e-mailreport vind je veel informatie die je nodig hebt om te evalueren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

 • Preview van de e-mail
 • Aantal verzonden e-mails (Sent)
 • Aantal aangekomen (Delivered)
 • Aantal gebounced (niet aangekomen)
 • Aantal geopend (Openrate)
 • Aantal geklikt (Clickrate)
 • Waarop is geklikt (Clicks per link)
 • Hoeveel afgemeld (Unsubscribed)

Het niveau van reporting verschilt heel erg per E-mail Service Provider. In sommige software kan je alleen het bovenstaande rijtje zien per verzonden mailing. Bij andere ESP’s kan je ook e-mails met elkaar vergelijken of meerdere e-mails in één report verwerken. Daarnaast zijn de reports die je kan exporteren erg verschillend. De ene ESP geeft je alleen een Excel-bestand met platte cijfers zodat je er zelf mee aan de slag kan. Dit is bijvoorbeeld het geval bij Selligent. In een andere ESP krijg je een kant en klare PDF met mooie diagrammetjes en visuele weergaves. Dit laatste is bijvoorbeeld het geval bij Clang.

Met het combineren van de data uit de e-mailreports met bijvoorbeeld transactiedata van je webwinkel kunnen waardevolle inzichten geven in het gedrag van je klanten.

Een ESP selecteren; waar let je op?

Er bestaan dus veel verschillende softwarepakketten, maar hoe selecteer je nu de juiste voor jouw marketingafdeling? Dat verschilt per bedrijf, voor ieder bedrijf zijn andere functionaliteiten relevant. Een aantal vragen die je jezelf kan stellen bij het selecteren van een ESP zijn:

 1. Gebruiksvriendelijkheid: wie zit er aan de knoppen?

Het niveau en de expertise van je e-mailmarketeers speelt een rol. Heb je iemand met minder affiniteit met technische aspecten dan is gebruikersvriendelijkheid erg belangrijk.  Dan wil je waarschijnlijk graag dat e-mails makkelijk op te maken zijn en dat de verzending via ‘drag & drop’ in elkaar geklikt kan worden. Kijk dan bijvoorbeeld eens naar Mailchimp, Clang of Spotler. In andere tools zoals bijvoorbeeld Spike (Measuremail & Tripolis) of Selligent kunnen de wat meer technische marketeers de diepte in. Als je in een selectietraject zit, laat de gebruikers dan gewoon een paar uurtjes ‘spelen’ met de tools.

 1. Opmaken van mails: via templates of technische HTML hoogstandjes?
  Wil je je e-mails opmaken met voor-gedefinieerde blokken die je alleen nog hoeft te vullen met content of wil je je e-mail (zelf) voorzien van de nieuwste technieken? Denk daarbij bijvoorbeeld aan live aftelklokken, formulieren die je in de e-mail kunt invullen of zelf afspelende video’s. Templates met vaste blokken kunnen in bijna alle ESP’s, maar als je technische hoogstandjes wilt zoals hierboven beschreven, dan kan dat bijvoorbeeld in Selligent, Spike (Measuremail & Tripolis) of Salesforce Marketing Cloud.
 1. Database: hoe worden je data geordend?

In een e-maildatabase staan de e-mailadressen opgeslagen. Hierin moet worden vastgelegd of een persoon toestemming heeft gegeven voor het toesturen van commerciële e-mails. En jij gebruikt deze database je voor het bereiken van je doelgroepen met de juiste content. We zien een grote verschillen in de wijze waarop  data wordt opgeslagen in de verschillende software pakketten. Je kunt eigenlijk altijd kiezen voor profielen per e-mailadres (platte database), maar het kan zijn dat je ook subprofielen wilt bewaren (relationele database). Hieronder zie je een voorbeeld van een autodealer. Bij een platte database bewaar je bijvoorbeeld de volgende eigenschappen:

 • Naam
 • Adres
 • Woonplaats
 • Type auto

Heb je een relationele database, dan kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een subprofiel van de auto op te slaan. Het kan namelijk zijn dat iemand meerdere auto’s heeft. Er komt dan een extra profiel bij met:

 • Kleur auto
 • Datum aankoop
 • Datum laatste APK
 • Etcetera

Voorbeelden van ESP’s met een relationele database zijn Clang, Copernica, Salesforce Marketing Cloud en Selligent.

 1. Budget
  Een belangrijke overweging voor de aanschaf van de e-mailmarketing software  is het kostenplaatje. Vaak zie je twee kostencomponenten bij een ESP: een licentie en een bedrag per duizend verstuurde e-mailtjes (CPM). Ook zie je wel ESP’s die uitgaan van het aantal adressen voor het vaststellen van de prijs. Je kunt dan ‘onbeperkt’ e-mailen naar je adressenbestand en stijgt je aantal adressen boven een bepaalde grens dan ga je meer betalen.Het beschikbare functionaliteit van de software is ook bepalend voor de hoogte van (licentie-) kosten. In het algemeen geldt: hoe meer je met de software kan, hoe hoger de prijs.Er zijn honderden aanbieders. Wil je eenvoudig en overzichtelijk starten, heb je een kleine database met e-mailadressen en weinig budget? Dan is Mailchimp een wellicht goede optie. In het ‘middensegment’ zitten bedrijven als Copernica, Spotler, Spike (Measuremail & Tripolis) en Clang. High end marketing automation tools zijn weer wat duurder en hierbij kan je o.a. denken aan Salesforce, Selligent, Marketo. De exacte bedragen variëren enorm en zijn afhankelijk van de situatie bij jouw organisatie.

 

e-mailmarkeers

Kunnen wij jou helpen bij het kiezen van een ESP? 

Je ziet het: er zijn genoeg zaken die een rol spelen bij het selecteren van een geschikte ESP voor jouw marketingafdeling. En dit zijn nog maar de basis functionaliteiten. Het is een belangrijk besluit, want jullie zullen een lange tijd gebruik maken van de software. 100%EMAIL is geheel onafhankelijk en we hebben ervaring met het werken in Selligent, Mailchimp, Copernica, Spike, Hubspot, SalesForce MarketingCloud, Spotler, Clang en nog veel meer e-mail tools. Vanuit onze kennis en ervaring kunnen we daarom helpen met het uitzoeken en implementeren van elke ESP. Neem vrijblijvend contact met ons op via info@100procent.email of bel ons op telefoonnummer 010-2540320.

 

logo 100%EMAIL