Wow, wij zijn verkozen tot
NR.1 Marketing Automation Bureau
van Nederland!

E-mail Labs

Vijf tips om succesvol emoji in te zetten in je e-mailcampagnes

31 oktober 2017

Emoji zijn in de afgelopen jaren steeds populairder geworden in digitale communicatie en lijken die groei nog steeds door te zetten. Waar de kleine emoticons eerst alleen nog in WhatsAppjes, Tweets en Facebookposts gebruikt werden, komen ze nu ook steeds vaker in de onderwerpregels van (marketing-) e-mails te staan.

Het voordeel van die emoji in de onderwerpregel is dat het een snelle manier is om de aandacht te trekken in een overvolle mailbox en bovendien drukt het een bepaalde emotie uit. Omdat ze nog het persoonlijke, speelse imago hebben, hebben bedrijven nu de ruimte om via deze weg een connectie op te bouwen met de klant.

Doordat de symbooltjes onze communicatie veranderen, moet er in marketingland wel strategisch mee worden omgegaan. Ze kunnen namelijk heel goed ontvangen worden door de ene klant, terwijl de ander er een hekel aan heeft.

Om je op weg te helpen naar een sterke e-mail met emoji, hebben we een vijftal tips voor je!

👨‍👨‍👧‍👦 Test je e-mail op een kleine groep

Je e-mail gelijk naar je hele klantenbestand sturen, vraagt om problemen. Test daarom de impact van het gebruik op een klein deel van je bestand en vergelijk het met een e-mail zonder emoji.

👶 Houd het klein en simpel

Door het aantal emoji laag te houden, geef je je klanten meer tijd om eraan te wennen, voordat je al je e-mails eventueel ervan gaat voorzien. Bovendien stoort een hoog aantal in één e-mail veel sneller. Mochten ze wel bij je klanten in de smaak vallen, kun je altijd nog verder uitbouwen in aantal.

🌟 Blijf relevant

Hoewel emoji in je e-mail grappig kunnen zijn, moet je wel je eigen identiteit in gedachten houden. Wie je bent als bedrijf maakt welke emoji je kunt gebruiken en of je die überhaupt moet gebruiken. Zo is een lachende emoji leuk, totdat hij boven de e-mails van de Belastingdienst komt te staan.

📬 Elke device of client laadt ze anders

E-mails met een gebroken of vage emoji in de subject line zijn net zo veel waard als standaard e-mails, of nog minder. Zo beland je vaker bij spam of verlies je klanten of abonnees. Hoe een emoji laadt, hangt van de device of client van je ontvanger af.

Emojipedia.org biedt een totaal overzicht van alle beschikbare emoji en hoe die er per device en client uit zien. Van alle clients die er zijn is Outlook 2003 de enige die geen emoji weergeeft. Vanaf Outlook 2007 worden ze veranderd in kleine zwart-wit symbooltjes.

📈 Blijf monitoren hoe je e-mails landen

Wellicht heb je al eens getest hoe je klanten je e-mails ontvangen. Toch kan dat steeds weer verschillen. Als je e-mail door een e-mail client of klant aangemerkt wordt, gaat je inbox placement rate naar beneden. Dat houdt dus in dat je klanten je e-mail nooit gaan lezen. Blijf daarom altijd checken waar en hoe je e-mails binnenkomen.