E-mail Labs

Zo verhoog je de open ratio van je e-mailcampagne

05 februari 2021

Het succes van je e-mailcampagne hangt onder andere af van je open ratio. Wanneer je zoveel tijd in je e-mailcampagne stopt, wil je natuurlijk wel dat deze geopend en gelezen wordt door je ontvangers. Het verbeteren van de open ratio staat dan ook op het wensenlijstje van menig e-mailmarketeer. In deze blog vind je dé 7 tips om het openingspercentage van je e-mailcampagne een boost te geven.

Wat is de open ratio?

Voordat we die 7 tips geven, is het belangrijk om de betekenis van een open ratio duidelijk te hebben.

“De open ratio geeft je het percentage unieke ontvangers dat je e-mail heeft ‘geopend’.”

De ontvanger kan een e-mail meerdere keren openen, maar in de ratio worden alleen de unieke opens meegenomen. Een e-mail service provider (ESP) berekent de open ratio op de volgende manier:

Totaal geopend / Totaal afgeleverd

Het aantal geopende e-mails wordt afgezet tegen het aantal afgeleverde e-mails. Waarom? Omdat een e-mail die niet wordt afgeleverd niet kan worden gelezen. Het is dan ook belangrijk om je deliverability op verschillende manieren te optimaliseren, zodat de e-mailcampagne die je verstuurt bijvoorbeeld niet in de spam-box belandt. Anders gaat al je harde werk zo de prullenbak in.

 

Wat zegt de open ratio over het aantal lezers?

De open ratio is niet zo’n harde statistiek als bijvoorbeeld de click-to-open (CTO) ratio of de afleverratio. Niet iedere geopende e-mail wordt geregistreerd als geopende e-mail en andersom. Het meten van het openingspercentage gebeurt met een pixel in de e-mail. Die registreert of afbeeldingen worden gedownload en/of ontvangers op een link in je e-mail klikken.

Dit brengt wel wat problemen met zich mee. Een ontvanger die langs een e-mail scrolt in het leesvenster, waardoor de afbeeldingen worden gedownload, wordt al geteld als open. Terwijl de lezer verder helemaal geen aandacht besteedt aan de e-mail. Andersom is dat ook het geval. Iemand kan heel aandachtig jouw e-mail lezen, maar als hij of zij geen afbeeldingen downloadt (zoals in veel e-mail clients niet automatisch gebeurt) of op een link klikt, wordt er niets geregistreerd. Hang dan ook niet te veel waarde aan die open ratio.

 

Wat is een goede open ratio?

Voordat je aan de slag gaat met het verbeteren van je open ratio, moet je in kaart brengen wat je open ratio op dit moment is. Om daarna te weten naar welk openingspercentage je moet streven voor je volgende e-mailcampagne kun je twee dingen doen: de open ratio van je laatste campagne vergelijken met het gemiddelde openingspercentage binnen jouw branche, of die laatste open ratio vergelijken met jouw eerder verstuurde e-mailcampagnes.

 

Benchmark open ratio per branche

Om feeling te krijgen voor wat een goede open ratio is, kun je kijken naar het gemiddelde in het hele land. Dit geldt eigenlijk voor al je e-mail statistieken. In 2020 was de gemiddelde open ratio in Nederland 39,9% (DDMA). Veel relevanter is het om de gemiddelde open ratio binnen jouw branche te bekijken. Dat percentage verschilt namelijk nogal per industrie.

De drie branches met de hoogste open ratio:

 1. Energie & Nutsbedrijven: 75,12%
 2. Goede doelen: 57,03%
 3. Telecom: 55,75%

De drie branches met de laagste open ratio:

 1. Retail (alleen e-commerce): 24,12%
 2. Travel: 31,61%
 3. Cultuur & Entertainment: 31,74%

In de Nationale E-mailbenchmark 2020 van de DDMA vind je verschillende e-mail statistieken in allerlei branches.

Tips open ratio verhogen

 

7 tips om je open ratio te verhogen

Tip 1. Houd je e-mail database schoon

Een van de belangrijkste punten om aan te pakken is het schoonhouden van je database. Zo zorg je ervoor dat je je e-mailcampagne niet verstuurt naar ontvangers waarvan je van tevoren al weet dat ze je e-mails niet gaan openen. Het gaat dan om inactieve gebruikers. Er kunnen meerdere redenen zijn voor de inactiviteit van een ontvanger. De ontvanger kan van e-mailadres veranderd zijn, niet meer bij het bedrijf werken of simpelweg niet meer geïnteresseerd zijn in je content.

Zet daarom je periodieke inactieve gebruikers apart in je database. Bepaal hoelang een ontvanger niets met je e-mails moet hebben gedaan, voordat je deze actie uitvoert. Is dat 3 maanden, 6 maanden of 1 jaar. Dit voor ieder bedrijf verschillend en hangt vooral af van de frequentie van de e-mails die je verstuurt. Doordat je de inactieve gebruikers apart zet in je database, kun je een win-back campagne versturen om te testen of je deze gebruikers toch niet weer actief kunt krijgen.

 

Tip 2. Blijf uit de spam-box van je ontvangers

Een van der oorzaken van een lage open ratio is dat je e-mails bij een groot deel van je ontvangers in de spam-box terechtkomen. Dit wil je dus voorkomen als e-mailmarketeer. Een aantal punten waar je daarvoor op kunt letten:

 • Verzend je e-mailcampagne uitsluitend vanaf een e-mailadres waarmee nog nooit spam is verstuurd
 • Verzend je e-mailcampagne uitsluitend vanuit een geverifieerd domein
 • Verstop de afmeldknop niet, maar laat deze duidelijk naar voren komen in je e-mails
 • Voeg geen bijlagen toe aan je e-mailcampagne

Op zoek naar meer tips om de kans zo groot mogelijk te maken én houden om in de inbox van je ontvangers terecht te komen? Check hier onze blog over e-mail deliverability.

 

Tip 3. Segmenteer je e-maillijst en personaliseer de content van je e-mailcampagne

Als je eenmaal over een schone database beschikt en zeker weet dat je e-mails niet in de spam-box belanden, wil je er wel voor zorgen dat je je e-mail subscribers uitsluitend relevante content stuurt. Segmenteren draagt daar aan bij en zorgt daarom voor een hogere open ratio. Je kunt bijvoorbeeld segmenteren op basis van demografische gegevens (locatie), gedrag (koopgedrag) of interesses. Een andere manier om je e-maillijst te segmenteren is de herkomst van de subscriber (zoals een download over een bepaald onderwerp).

Na het segmenteren kun je die verschillende segmenteren gepersonaliseerde e-mailcampagnes versturen. De personalisatie baseer je op de gegevens waarop je je database hebt gesegmenteerd. Wanneer je weet dat een bepaald van je database bijvoorbeeld binnen is gekomen via een download over blauwe stoeptegels, kun je concluderen dat daar hun interesse ligt. Zorg er dan voor dat je content stuurt die gaat over blauwe stoeptegels of content die daaraan gerelateerd is. Als de ontvanger eenmaal doorheeft dat de inhoud van je e-mailcampagnes relevant is voor hem of haar, zal hij of zij de volgende keer eerder je e-mail openen.

 

Tip 4. Kies voor een persoonlijke en passende afzender

De afzender van je e-mail bestaat uit twee onderdelen: de afzendernaam en het replyadres. Zorg voor een duidelijke en liefst herkenbare from name en address. De keuze die je hiervoor maakt heeft ook invloed op de betrouwbaarheid van je e-mails en jouw bedrijf als verzender. Vermijd bijvoorbeeld replyadressen als noreply@emailadres.nl. En wanneer die passend is kun je e-mails versturen vanuit een echte naam, in plaats van vanuit een bedrijfsnaam. Dit werkt het beste zodra de ontvanger die persoonlijke afzender ook kent.

Binnen een paar seconden maakt de ontvanger het besluit om je e-mail wel of niet te openen. Als de ontvanger de afzender niet herkent, is de kans groot dat hij of zij de e-mail verwijdert zonder deze te openen. Daarnaast komt het veel onpersoonlijker over om vanuit een algemeen e-mailadres te e-mailen, zoals info@emailadres.nl, support@emailadres.nl of sales@emailadres.nl.

 

Tip 5. Schrijf een gepersonaliseerde en duidelijke onderwerpregel

Een ander belangrijk element om je open ratio te verhogen is aandacht besteden aan je onderwerpregel. 47% van de e-mail ontvangers bepaalt of hij of zij een e-mail opent uitsluitend op basis van de onderwerpregel (AWeber). De subject line fungeert als het ware als poortwachter voor de rest van je e-mail. Het is belangrijk dat je een duidelijke onderwerpregel schrijft, zodat de verwachtingen die je schept overeenkomen met wat je daadwerkelijk te bieden hebt. Zorg dus voor een goede aansluiting tussen je onderwerpregel en de content in je e-mail, maar houd ook rekening met een goede aansluiting tussen je subject line en je pre-header.

Daarnaast werkt het personaliseren van je subject line ook goed om de open ratio te verhogen. Denk naast personalisatie op basis van naam aan het personaliseren op basis van woonplaats, een gekocht product of de leeftijd. Andere elementen waar je aandacht aan kunt besteden bij het schrijven van een goede onderwerpregel van je e-mailcampagne:

 • Let op de lengte van je onderwerpregel: niet te lang, zeker niet als een groot deel van je ontvangers vaak e-mails lezen op een smartphone of tablet. Als je vaak wat langere subject lines gebruikt, werkt het ook goed om dit eens af te wisselen met een korte.
 • Geef de ontvanger een reden om de e-mail te openen, zoals een echt goed persoonlijk aanbod dat ze niet kunnen weigeren.
 • Trigger nieuwsgierigheid met je onderwerpregel, maar wees wel altijd eerlijk en duidelijk over wat de ontvanger in de e-mail gaat vinden.
 • Je kunt in je onderwerpregel gebruik maken van emoji’s, maar let hier wel bij op. Dit werkt niet voor ieder merk of ieder bedrijf. Daarnaast is niet iedere database hiervoor gemaakt. Test dit voor jouw database voordat je het breed implementeert.

 

Tip 6. Vergeet de pre-header van je e-mailcampagne niet in te vullen

Als je zoveel tijd besteeds aan je onderwerpregel, vergeet dan ook niet je pre-header in te vullen. Bij het leeglaten van de pre-header krijgen je ontvangers een standaardtekst te zien. Dit is een onbenutte kans. Je kunt een pre-header zien als de subtitel van je onderwerpregel. Maak gebruik van die ruimte om je ontvangers nog nieuwsgieriger te maken. Wil je er zeker van zijn dat de lezer alleen jouw ingevulde tekst ziet, plaats dan een witruimte achter je ingevulde pre-header. Op die manier komt de standaardtekst en niet alsnog achteraan.

 

Tip 7. Denk goed na over de timing van je e-mailcampagne

De dag en het tijdstip waarop je je e-mailcampagne verstuurt hebben ook invloed op de open ratio van je e-mailings. Gebruik A/B-tests om uit te vinden wat voor jouw bedrijf de optimale timing is. Er zijn zoveel factoren die hier invloed op hebben, dat het kijken naar reeds uitgevoerde onderzoeken alleen geen relevante informatie gaat opleveren. Een aantal factoren die invloed hebben op de optimale timing voor jouw e-mailcampagne:

 • Ben je een B2B- of een B2C-bedrijf?
 • Welk type content bevat je e-mailcampagne?
 • Wat is het beroep van je ontvangers? Hebben ze vooral 9-tot-5 banen of werken ze op onregelmatige tijden?

 

Aan verschillende knoppen draaien om de open ratio te verhogen

Er zijn dus meerdere factoren die bijdragen aan het verhogen van de open ratio van je e-mailcampagne. En daardoor zijn er ook verschillende knoppen waaraan je kunt draaien als e-mailmarketeer. Waar het uiteindelijk op neerkomt is dat je ervoor wilt zorgen dat je e-mailings bij zoveel mogelijk juiste ontvangers terechtkomen met zo relevant mogelijke content.

Hierbij moet je uiteraard de inhoud van je e-mail niet vergeten, want ook die heeft invloed op je openingspercentage (in de toekomst). Hoe relevanter je e-mails, hoe loyaler je ontvangers worden en hoe groter de kans dat ze de volgende keer je e-mail weer openen. Dit draagt weer bij aan het verbeteren van andere e-mail statistieken, zoals je click-to-open (CTO) ratio en je click-through ratio (CTR).

 

Ga jij aan de slag met het verbeteren van je e-mail statistieken?

100 Procent EMAIL logo100%EMAIL is de e-mailmarketing specialist die je kan inzetten als flexibel verlengstuk van je marketingafdeling. Wij werken met verschillende e-mailsoftware en marketingplatformen en hebben alle disciplines in huis om samen resultaten te behalen met jouw e-mailmarketing team. En dat zonder tussenlagen zoals projectmanagers of accountmanagers. Je werkt direct samen met de specialist! Dus zeg het maar, hoeveel e-mailmarketing heb jij nodig?

Neem vrijblijvend contact met ons op via telefoonnummer 010-2540320 of stuur een e-mail naar info@100procent.email.

Noodzakelijke cookies helpen een website bruikbaarder te maken door basisfuncties als paginanavigtie en toegang tot beveiligde gedeelten van de website mogelijk te maken. Zonder deze cookies kan de website niet naar behoren functioneren.


Inschakelen

Statistische cookies helpen ons begrijpen hoe bezoekers de website gebruiken, door anoniem gegevens te verzamelen en te rapporteren. Deze cookies verzamelen dus geen persoonlijke gegevens van de bezoekers.

Inschakelen

Marketingcookies worden gebruikt om bezoekers te volgen wanneer ze verschillende websites bezoeken. Het doel hiervan is om de bezoeker advertenties te laten zien die relevant zijn voor de bezoeker.

Cookies zijn kleine tekstbestanden die door websites kunnen worden gebruikt om gebruikerservaringen efficiënter te maken. Volgens de wet mogen wij cookies op uw apparaat opslaan als ze strikt noodzakelijk zijn voor het gebruik van de website. Dit zijn de functionele cookies. Voor alle andere soorten cookies hebben we uw toestemming nodig. Deze cookies worden benoemd als: voorkeuren en statistieken en hoeft u dus niet te accepteren. Deze website maakt gebruik van verschillende soorten cookies. Sommige cookies worden geplaatst door diensten van derden die op onze pagina’s worden weergegeven.

We gebruiken verschillende soorten cookies om jouw zo relevant mogelijke inhoud te kunnen tonen. Wil je deze optimale gebruikerservaring?