Wow, wij zijn verkozen tot
NR.1 Marketing Automation Bureau
van Nederland!

E-mail Labs

Meer conversie uit je Call-To-Action halen doe je zo

01 december 2017

In elke conversiegerichte e-mailcampagne hoort een Call-to-Action button. Met die knop klikt de ontvanger namelijk door naar de door jou ingestelde landingspagina, waar hij vervolgens tot, bijvoorbeeld, aankoop over kan gaan. Niets nieuws hier, maar e-mailstatistieken vallen of staan vaak bij zo’n “CTA”.

Om ervoor te zorgen dat je ontvanger sneller op je CTA zal klikken, moet je rekening houden met een twee factoren: zichtbaarheid en overtuigingskracht.

Zichtbaarheid van je Call-to-Action

Een goede Call-to-Action is namelijk in eerste instantie altijd goed zichtbaar. De ontvanger moet de button al meteen bij het openen kunnen zien. Als de ontvanger door de onderwerpsregel al geïnteresseerd is kan deze zonder extra te hoeven scrollen al doorklikken naar de pagina en dat vergemakkelijkt zijn proces.

Als je héél veel informatie hebt te tonen in je e-mail, kun je vervolgens onderaan je pagina weer een CTA plaatsen. Dat is fijner voor de ontvanger, want hij hoeft dan niet eerst weer terug naar boven te scrollen wanneer hij interesse heeft in wat jij hem aanbiedt, maar heeft wel alle informatie over jouw aanbod kunnen lezen.

Complementaire kleurenVoor de zichtbaarheid is het ook belangrijk om na te denken over kleurgebruik. Het gebruik van contrasterende kleuren maakt je knoppen zichtbaarder, waardoor de ontvanger meteen door heeft dat het hier om een button gaat en dus eerder geneigd zal zijn erop te klikken. Daarnaast valt een gekleurde button op een kleurloze (zwarte of witte) achtergrond en omgeving natuurlijk altijd op.

Kleuren spelen bovendien een rol in de beleving van je merk door je klant. 85% van alle online shoppers zegt beïnvloed te worden door kleuren in hun aankoopproces. Goed kleurgebruik leidt dus bijna automatisch tot hogere conversies.

Overtuigingskracht

Dat een mooi ontworpen knop nog niet altijd even effectief is, ligt aan weer een aantal onderdelen die een klant verder kunnen triggeren om op je knop te klikken. De grootte van je knop is daar een voorbeeld van. Maak je knop groot, iedereen moet hem immers kunnen zien, maar niet gigantisch. Dat leidt af en maakt bovendien je e-mail minder aantrekkelijk = minder overtuigend.

Vooral in het mobile first tijdperk van nu is het van belang om je button makkelijk klikbaar te maken voor vingers, maar ook om wat ruimte over te laten tussen de randen en je button. Een goede tool om knoppen te maken is onze eigen button generator.

100%EMAIL Button Generator

Taalgebruik in je CTA

Op begrijpelijke CTA’s met korte zinnen of slechts een enkel woord wordt sneller geklikt. Een voorbeeld van hoe je een CTA kort en krachtig houdt, illustreert de volgende afbeelding uit het boek “Don’t make me think” van Steve Krug (2000):

Nadenken over een call-to-action

De boodschap van deze illustratie is dat je je ontvanger niet teveel moet laten nadenken. In één oogopslag moet duidelijk zijn wat hij of zij kan verwachten als er op de button geklikt wordt.

A/B testen

Om het optimale uit je CTA te halen, is het altijd verstandig om te blijven testen wat het best werkt voor jouw doelgroep. De manier om dat te doen is A/B testen. Stuur twee verschillende buttons naar delen van je doelgroep en meet welke button de meeste conversies opleverde. Meer over het testen van je CTA lees je hier:

Verbeter je e-mails: Zo analyseer je de call-to-action en de landingspagina