E-mail Labs

Haal e-mailinzichten uit je data

25 juli 2019

Via cijfers, percentages, grafieken en dashboards krijg je inzicht in de resultaten van jouw e-mailmarketing. Alle e-mail service providers (ESP’s) meten het aantal opens, kliks, bounces en klachten van een verzending. Er is echter zoveel meer te ontdekken en te leren uit je e-maildata. Hoe je tot deze advanced e-mail insights komt, leren we je in een blogreeks. In dit eerste blog lichten we de basis van e-maildata toe.

In vijf stappen naar ultieme e-mailinzichten

Er zijn vijf stappen die je kunt doorlopen om meer inzicht te krijgen in jouw e-maildata. Gebruik deze inzichten om nog relevanter en persoonlijker te communiceren met jouw doelgroep.

  1. Vitality

Dit zijn de standard e-mail metrics die in je ESP te vinden zijn na een verzending. Denk hierbij aan de opens, kliks, klachten en een afleverrapport. Deze data gebruik je om te achterhalen hoe actief je database is.

  1. Content

Voeg UTM-tags toe aan de links in je content van je e-mail, zodat je kunt achterhalen wat je ontvanger interessant vindt. Zorg ervoor dat je dit eenduidig en consistent blijft doen, zodat je in Google Analytics kunt terugvinden welke tekst, afbeelding of Call-To-Action tot het meeste verkeer op je website zorgt.

  1. Attention

Onderzoek of een ontvanger tijdens over de gehele levensduur in je database evenveel aandacht blijft houden voor jouw uitingen, dit verscheelt vaak per fase en is aan de aandacht aan het begin is vaak groter. Als je deze fases als data van alle contacten in je database inricht als segment, kun je hiermee perfect je content afstemmen op waar je contacten in de lifecycle met je bedrijf zitten. Experimenteer met verschillende content tijdens de cyclus van je contacten en houd ze langer betrokken bij je merk of organisatie.

  1. Targeting

Deel jouw database op in doelgroepen op basis van de relevante bronnen die je beschikbaar hebt en de attentiewaarde. Een manier om aankoopgegevens te gebruiken, ook wel het RFM-model genoemd, maak je bijvoorbeeld door een indeling op basis van aankoopdatum, het aantal aankopen of het aankoopbedrag. Je kunt van alle drie deze variabelen om te beginnen ook drie waarderanges aan te houden voor inzicht. Dan kan je bijvoorbeeld zien wie er recent kochten uit je e-mail (mits je UTM op orde, zie hierboven) maar een lage orde waarde hebben of langer geleden maar toen erg vaak kochten. Op die laatste kan je dan weer een reactivatiecampagne overwegen.

  1. Profiling

De laatste stap is nog een stap verder te duiken in de selectie van je e-mailing. Wat zijn de verschillende groepen die je kunt identificeren in deze selectie? Wat doen deze groepen in het bijzonder en wat kan je hiervan leren? Zijn het de mannen of vrouwen die klikken, uit welk deel van het land of hoe zit de aankoopgeschiedenis eruit en is er een verband? Pas hier dan je communicatie op aan!

Er is eigenlijk nog een stap 0, namelijk in hoeverre jouw database op orde en ‘schoon’ is. Wanneer dit niet het geval is, kun je eigenlijk niet van start met de andere stappen, want dit is de basis van jouw e-mailmarketing.

Database hygiëne: wees consistent & profielverrijking

Het is belangrijk om te starten bij het begin. Hoeveel contacten staan er in  je database? Welke informatie is er bekend van deze groep? Vervolgens is het belangrijk om te checken in hoeverre je database ‘schoon’ is. Zijn alle e-mailadressen ook valide? Wat is de dekkingsgraad van bepaalde gegevens? En in hoeverre staat de juiste informatie in de juiste kolom?

Kennis van de dekkingsgraad van velden in je database kan je weer koppelen aan de commerciële waarde. Want wat weet je over het succes van bepaalde personalisatietactieken en wat zegt dit over het rendement wat een verrijkingsactie op je database zou opleveren?

Maar let op: Maak het ‘leuk’ voor de ontvangers van deze e-mails, want niemand heeft zin om lange vragenlijsten in te vullen. Met interactiviteit of gamification zorg je voor een extra beleving in de e-mail en je verleid ontvangers tot het geven van respons.

Aan de slag met data opschonen

Als je inzicht hebt in de hygiëne van je database, is het tijd om plannen te maken om de kwaliteit van je database te verhogen. Er zijn namelijk altijd wel verbeterslagen mogelijk. Zorg om te beginnen dat het toevoegen van data aan je database zoals met webformulieren of importeren van nieuwe contacten goed verloopt. Maak bepaalde velden verplicht in je webformulieren en zorg ervoor dat als een contact in de database komt de beginletter van een naam automatisch een hoofdletter wordt, gevolgd door enkel kleine letters. Zorg bij automatische imports dat de gegevens gematched worden met de juiste kolommen. Ga vervolgens aan de slag met de bestaande data in je database. Dit is eenmalig veel werk, maar zonder schone database zijn veel resultaten lager, nietszeggend of onbruikbaar voor toekomstige e-mailcampagnes.

Duik in je data

Wanneer je de bovenstaande stappen hebt doorlopen, heb je een goede basis om van start te gaan en kan je door met de volgende stappen. Heb je hulp nodig bij op het opschonen van je database of het aanpassen van je database structuur? Onze database specialisten helpen je graag verder! Neem gerust contact op, we helpen je graag!