Wow, wij zijn verkozen tot
NR.1 Marketing Automation Bureau
van Nederland!

E-mail Labs

Conversie verhogen? Speel in op de Fear Of Missing Out

06 januari 2018

In het marketingvakgebied is het bekend dat klanten sneller over zullen gaan tot actie wanneer de aangeboden content een gevoel geeft dat ze er snel bij moeten zijn, omdat ze anders iets missen. Doordat je bij de klant angst inboezemt om iets te missen, de zogeheten fear of missing out (FOMO), gaat hij dus sneller handelen.

Inspelen op de Fear Of Missing Out kan worden gestimuleerd door slim gebruik van content en de gedachtegang van de consument te maken. Hieronder vind je vijf tips om angsten van je consument te prikkelen.

  1. Gebruik deadlines

Het gebruik van tijd is een veelgebruikte en ook zeer serieuze optie om noodzaak aan te geven. Dat artikel wat je wilde kopen met korting kost namelijk de komende vier uur nog de helft. Na die vier uur betaal je weer het gehele bedrag, en dat wil je liever niet. Als er geen tijd gegeven is, is er geen noodzaak en duurt het ondernemen van actie gemiddeld veel langer.

In een e-mailmarketingcampagne kun je hier handig gebruik van maken door een timer te plaatsen bij je aanbiedingen, zoals in dit voorbeeld van Donald Duck:

  1. Urgente kleuren

Er zijn drie kleuren te onderscheiden die in het consumentenbrein snelheid bewerkstelligen, namelijk:

  • Rood;
  • Oranje;
  • Geel.

Vooral de eerste en de laatste worden veel gebruikt, voornamelijk ook bij grote fastfoodketens. Het zijn kleuren die vaak in waarschuwingsborden verwerkt zijn en daardoor de aandacht van de lezer trekken.

Om sneller een reactie uit te lokken bij de klant, zijn deze kleuren dus handig om te verwerken, zoals in deze e-mail van de Bijenkorf:

  1. Beperkte tijd

Hoewel het gebruik van beperkte tijd eenzelfde effect heeft als het gebruik van deadlines, wordt deze optie vaker gebruikt. Vooral bij langer durende kortingen is dit een betere optie. Ook op feestdagen is dit de meest gebruikte optie. Want, hoewel een deadline ook snelheid impliceert, past het niet altijd bij een merk.

  1. Oprakende voorraad

Naast het aspect van tijd, is het aantal producten nog een reden voor klanten om sneller over te gaan tot aankoop. Is er namelijk nog maar één item over van een product of zijn er in die bepaalde winkel maar een gelimiteerd aantal verkrijgbaar? Dan moet de klant wel snel zijn, voor ze op zijn. En het hoeft niet eens gecompliceerd te zijn. Een e-mail met daarin “Dit product is beperkt op voorraad” is al voldoende om de klant urgentie te laten voelen.

  1. Speciale edities

De term speciale editie impliceert al dat er een beperkt aantal items van is. Het wordt vaak gebruikt door organisaties die al fans hebben verzameld voor hun product, zoals ook dit voorbeeld van Apple:

Met deze vijf tips kun je aan de slag met de Fear Of Missing Out. Maar ben er wel snel bij, want anders is elk ander bedrijf je al voor!