Wow, wij zijn verkozen tot
NR.1 Marketing Automation Bureau
van Nederland!

E-mail Labs

Artificial Intelligence binnen e-mailmarketing

26 oktober 2018

Binnen e-mailmarketing is Artificial Intelligence niet nieuw. Na Salesforce, IBM Campaign, Adobe, Marketo, Hubspot en Emarsys kondigt ook Selligent een AI-module aan. Tijdens hun partner- en klantevent Reconnect18 werd Selligent Cortex gepresenteerd. Hoe deze module precies werkt en hoe je er als Selligent gebruiker mee aan de slag kunt, lees je in dit blog.

De term Artificial Intelligence is je vast niet ontgaan. Begin deze maand werd er nog een artikel gepubliceerd waarin experts voorspellen dat de invloed van AI een maatschappelijke revolutie aan het inleiden is, die minstens zo veel impact heeft als de industriële revolutie van 250 jaar geleden. Dat is nogal wat!

Artificial Intelligence en marketing

Wat is AI nu eigenlijk precies? Met behulp van AI kunnen systemen beslissingen nemen op basis van grote hoeveelheden data. Als je dat vertaalt naar marketing, ben je niet alleen in staat om sneller en eenvoudiger het juiste product, bij de juiste persoon aan te bieden, maar ook op het juiste moment én via het juiste kanaal. Hierdoor kun je relevanter met je klanten communiceren. Door slim gebruik te maken van data en algoritmes creëer je op deze manier de perfecte klantbeleving.

Selligent Cortex

Zoals je in onderstaande afbeelding ziet, verzamelt Selligent Cortex de data uit verschillende bronnen.

artificial intelligence-data-collection

Er bestaan al tientallen algoritmes om voorspellingen te doen, met elk hun eigen vereisten voor data. Wat Selligent slim heeft gedaan is dat Cortex gebruik maakt van algoritmes in combinatie met statistische data. Deze combinatie maakt dat de algoritmes meer precies en secuur worden.

Selligent Cortex is opgedeeld in drie elementen: Audience AI, Journey AI en Offer AI. Dit zijn geen losse modules, maar vormen samen de AI-module van Selligent waarmee je de ultieme klantbeleving kunt creëren. Het systeem werkt twee kanten op. Per individu wordt het best passende product aanbevolen of per product worden de beste ontvangers aanbevolen.

artificial intelligence-selligent-cortex

Deze video laat dat goed zien:

Hoe werkt dat dan?

De Artificial Intelligence aanbevelingen worden in e-mail getoond via smart blocks. In deze blokken kies je de gewenste visuele weergave van je producten. Ook kun je via een filter bepaalde regels meegeven voor elementen, zoals categorie en prijs. Als je bijvoorbeeld als winkelketen een e-mail verstuurt over winterkleding, dan wil je dat het algoritme alleen aanbevelingen doet uit deze categorie en er geen zwembroeken getoond worden. Vervolgens kies je het gewenste algoritme. Hiervoor kun je kiezen uit verschillende methoden, zoals: recommendation, weight-based, visited, wishlist, trending of populair. Het algoritme maakt hiervoor gebruik van vier bronnen:

  • Websitegedrag
  • Context waarin klant zich bevindt
  • Productcatalogus
  • Configuratie

Om het gedrag op de website te meten heb je Selligent Site nodig. Daarmee kun je ook de context meten waarin de klant zich bevindt, bijvoorbeeld als de klant in een bepaalde categorie aan het zoeken is. En niet geheel onbelangrijk: je hebt een productcatalogus nodig waar producten uit geselecteerd kunnen worden om aan de klant te tonen. Dit kunnen CSV, XML of JSON bestanden zijn. Tot slot heb je de configuratie die je als marketeer zelf kunt toepassen om het aanbod te verbeteren. Wil je bijvoorbeeld een e-mail uitsturen met aanbevelingen voor vakanties, dan kun je configureren dat alleen het websitegedrag van de afgelopen twee maanden wordt meegenomen.

artificial intelligence-smart-blocks

Vereisten Selligent Cortex

Zonder productcatalogus en Selligent Site kun je dus niet aan de slag met Artificial Intelligence binnen Selligent. Om optimaal gebruik te maken van Selligent Cortex heb je daarnaast minimaal 100 producten nodig. Tot nu toe zijn het daarom voornamelijk uitgevers en retailers die gebruik maken van Selligent Cortex.

Ook aan de slag met AI?

Wil je meer weten over de mogelijkheden van Artificial Intelligence binnen e-mailmarketing, of gebruik maken van Selligent Cortex? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag!