Na het versturen van je e-mailcampagne wil je natuurlijk weten hoe die campagne presteert. Doet het wat het moet doen? In deze blog hebben we het over het meten, analyseren en optimaliseren van je e-mailcampagne, zodat je de conversie van je e-mails kan verhogen en daarmee ook de omzet die je uit het kanaal e-mail haalt. De elementen van je campagne waar je dan bijvoorbeeld naar kan kijken zijn de calls-to-action en je landingspagina’s. Hoe presteren ze en hoe kun je ze zo verbeteren dat je er het meeste uithaalt?
Benieuwd naar de andere statistieken die belangrijk zijn om te meten na het versturen van je e-mailcampagne? Hier vind je onze blog over hoe je de afleverratio, openratio en click-to-open ratio kunt analyseren en verbeteren.
Highlights uit deze blog
- Voorzie links in e-mailings van UTM-code om e-mailontvangers te volgen op website
- Vijf relevante websitestatistieken om te bekijken na versturen van e-mailcampagne
- Waarde per e-mailadres kan een belangrijke KPI zijn om op te sturen
- Een goede CTA is opvallend, duidelijk en kort
- Echte conversie vindt plaats op landingspagina na de klik in e-mail
E-mail- en websitestatistieken
Hoogstwaarschijnlijk houd je de statistieken van je website nauwlettend in de gaten. Ze geven je inzicht in het gedrag van de bezoekers op je website, maar laten je ook zien waar die bezoekers vandaan komen. Net zo belangrijk is het om de statistieken van je e-mailcampagne aandachtig te bekijken. Om te begrijpen wat de ontvangers van je e-mails met deze e-mails doen en te zien wat hun vervolgstappen zijn.
Om je e-mailontvangers te volgen op je website, nadat ze hebben geklikt in je e-mail, moet je de links in je e-mailcampagnes voorzien van een UTM-code. Als je dat op de juiste wijze doet, kun je eenvoudig achterhalen hoeveel e-mailontvangers daadwerkelijk op je website terechtkomen. Daarnaast kun je die bezoekers met een UTM-code makkelijk onderscheiden van bezoekers die bijvoorbeeld vanuit de Google-zoekmachine komen, of via je ads of social media posts.

Wat is een UTM-code?
De UTM-code (languit de Urchin Tracking Module) vormt de basis voor Google Analytics. Door deze toe te voegen aan een link kun je onder andere per medium en per campagne bepalen hoeveel traffic er wordt gegenereerd.
Wil je meer lezen over de UTM-code en hoe je deze kunt toevoegen aan je URL? Lees dan deze blog.
Relevante websitestatistieken na het versturen van je e-mailcampagne
Als je je e-mailcampagnes en websitestatistieken op deze manier aan elkaar hebt gekoppeld, kun je analyseren hoe het verkeer vanuit jouw e-mailings het doet op je website. Hierbij kun je bijvoorbeeld naar de volgende websitestatistieken kijken.
- Aantal bezoekers dat vanuit je e-mailcampagne op je website terecht zijn gekomen.
- Hoeveelheid tijd dat die bezoekers op je website hebben gespendeerd. Dit is een belangrijke analytic, want het geeft aan hoe goed de landingspagina je bezoekers kan vasthouden.
- De pagina’s die deze bezoekers hebben bezocht na de eerste klik.
- Hoeveel van deze bezoekers direct zijn weggegaan na de eerste klik. Als je bouncepercentage hoog is, waar ligt dat aan? Laad je website bijvoorbeeld wel goed en snel genoeg? Dit kun je checken met Google Pagespeed Insights.
- Op welke pagina de bezoekers die hebben doorgeklikt de website weer verlaten.
Deze statistieken vanuit je e-mailcampagne kun je vergelijken met de statistieken vanuit andere bronnen, zoals je Google Ads-campagne. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten? En dan kun je proberen na te gaan waarom deze verschillen bestaan.
Vergeet hierbij ook niet te checken of het aantal kliks in je e-mailing overeenkomt met het aantal bezoekers vanuit e-mail in Google Analytics. Dit hoeft niet exact te kloppen, maar wel in grote lijnen. Als hier grote verschillen te zien zijn kunnen er twee dingen aan de hand zijn:
- Er is iets fout met de links in je e-mail (bijv. geen/verkeerde UTM-code)
- Er klopt iets niet in de e-mailmarketing software die je gebruikt

Hoofddoel van je e-mailcampagnes: omzet genereren
Het uiteindelijke hoofddoel waarmee je je e-mailcampagnes verzet is het genereren van omzet. Voor elke e-mailcampagne wil je weten in hoeverre ze aan dit hoofddoel hebben bijgedragen. Het is daarom ideaal als je je omzet kunt koppelen aan je verzonden e-mailcampagne. Het verschilt per organisatie of dit mogelijk is. Voor een webshop is dit bijvoorbeeld eenvoudig. Verkoop is voor dit soort bedrijven een meetpunt en je kunt (door het gebruik van UTM-codes) heel goed zien welke e-mailcampagne heeft geleid tot welke aankoop.
Ook offline winkels kunnen e-mailcampagnes koppelen aan omzet door gebruik te maken van coupons, die je verspreid door middel van een e-mailing. Als je de code van de coupons registreert in je kassasysteem kun je dit koppelen aan de statistieken van je e-mailcampagne.
Opereer je echter binnen de B2B-markt, dan zal dit lastiger zijn. De verschillende touchpoints waarop je communiceert met je leads, prospects of klanten, dragen allemaal los bij aan de uiteindelijke verkoop. Het is dan ook lastig te signaleren of die ene e-mailcampagne nou heeft gezorgd voor de sale.
Waarde per e-mailadres
Om goed in kaart te brengen wat de ROI van je e-mailcampagnes is, kun je de waarde per e-mailadres berekenen. Zoals hierboven uitgelegd haalt een webshop bijvoorbeeld directe omzet uit e-mail. Het berekenen van de waarde per e-mailadres zal hier dan ook makkelijk lukken.
Haal je geen directe omzet uit e-mail? Dan kun je met een omweg toch de waarde per e-mailadres berekenen. Je doet dit door na te denken over hoeveel elke actie van een lead of prospect waard is. Binnen e-mailmarketing automation ken je hier punten aan toe (lead scoring), maar je kunt de waarde ook uitdrukken in geld. Alle acties tezamen leiden dan tot een omzet per e-mailadres.
De waarde per actie kun je baseren op eerdere metingen. Een rekenvoorbeeld:
Je neemt waar dat iedere 50e lead die een ebook downloadt uiteindelijk klant wordt. De omzet van de gemiddelde klant is €500,-. Elke nieuwe download van het ebook is dan dus €10,- waard.
Om de omzet vanuit je e-mailcampagnes te verhogen is het belangrijk dat je naar de volgende twee elementen kijkt: de calls-to-action in je e-mailings en de landingspagina’s waar de ontvangers terechtkomen na een klik in je e-mail. Wat kun je daaraan verbeteren?
Call-to-action in je e-mailcampagne
Met elke e-mailing die je verstuurt wil je de ontvanger aanzetten tot een bepaalde actie. Je wilt hem of haar laten klikken op een bepaalde call-to-action (CTA). De button in de aflevering hieronder met de tekst ‘Direct inschrijven’ is een voorbeeld van een CTA.

Wat andere voorbeelden van CTA’s:
- Download het ebook
- Schrijf je in voor het webinar
- Schrijf je in voor de informatieavond
- Vraag een proefrit aan
- Vraag een offerte aan
- Koop product A
Wat is een goede call-to-action?
Als je een duidelijke call-to-action voor je e-mailcampagne hebt gesteld, kun je gaan meten of de cta werkt en het doel wordt bereikt. Dit kan berekend worden in absolute getallen of in percentages.
Een rekenvoorbeeld:
Stel je voor dat 245 lezers in de e-mail klikken op jouw CTA en daarvan hebben 20 lezers je ebook gedownload. Je CTA-ratio is dan: 20 / 245 * 100 = 8,2%.
De gemiddelde CTA-ratio ligt normaliter tussen de 2,5% en 11%. Om te beoordelen of de CTA-ratio van jouw e-mailcampagne goed of slecht is, kun je deze beter vergelijken met eerdere e-mailcampagnes waarin zich ook een duidelijke call-to-action bevond. Een andere mogelijkheid is de ratio van je e-mailcampagne vergelijken met de CTA-ratio’s van andere campagnes. Denk hierbij aan een Facebook- of LinkedIn-campagne.
Hoe kun je je calls-to-action verbeteren?
- Zorg ervoor dat de CTA opvalt en makkelijk te vinden is.
- Maak je CTA duidelijk: laat de lezer direct weten wat je van hem/haar verlangt.
- Houd je CTA kort: wees spaarzaam met tekst.
- Gebruik uitsluitend landingspagina’s die aansluiten op de CTA die je in je e-mailcampagne gebruikt.
Converterende landingspagina
De CTA in je e-mailcampagne leidt meestal naar een landingspagina op je website. Vaak staat op zo’n landingspagina een formulier dat moet worden ingevuld door de bezoekers. Dit is waar de echte conversie plaatsvindt en dit vraagt om nog een handeling van de bezoekers. Hoe zorg je ervoor dat ze niet alsnog afhaken en dat je landingspagina converteert?
Als de landingspagina aansluit bij de e-mailing voorkomt dit verwarring bij je lezers. Gebruik hiervoor op de landingspagina dezelfde afbeeldingen, dezelfde titel en dezelfde tone of voice. Een andere handige truc is het pre-fillen van het formulier. Dit verlaagt de drempel om het formulier in te vullen en verhoogt zo de kans op een conversie.
Hoe weet je dat de landingspagina effectief is?
Of de landingspagina bijdraagt aan de doelen die je van tevoren hebt opgesteld kun je natuurlijk meten. Gebruik je eenzelfde landingspagina voor meerdere campagnes over verschillende kanalen? Kijk dan eens hoe de resultaten vanuit e-mail zich verhouden tot de resultaten vanuit die andere kanalen. Zie je verschillen tussen conversie? Blijft het verkeer vanuit je ads bijv. langer op de pagina?
Probeer je bij alle verschillen die je ziet te verplaatsen in de doelgroep om te ontdekken waar het aan kan liggen. De conclusies kunnen gebruikt worden als input voor directe verbeteringen of reden om de volgende keer te testen met verschillende elementen.

Andere tactieken voor verhogen van omzet uit e-mail
Met dynamische content kun je de inhoud van je e-mailcampagnes precies laten aansluiten op de wensen en behoeften van iedere ontvanger. Dit is lastig te implementeren, maar zal zeker bijdragen aan de verhoging van je omzet. Zeker als je het een webwinkel betreft.
Reviews zijn een belangrijke bron van informatie die potentiële klanten meenemen in de beslissingsaankoop. Deze zijn vooral belangrijk bij een duur product of bij de aankoop van een dienst, want niets zo betrouwbaar als de mening van anderen. Waarschijnlijk verzamel je al reviews. Vergeet je die dan niet ook mee te nemen in je e-mailcampagnes?
Een goede follow-up na een download of aanvraag kan resulteren in een hogere tevredenheid bij je lead, prospect of klant. Uiteindelijk zul je dit terugzien in een stijging van de omzet.
Heb je al eens nagedacht over het opzetten van een verlaten winkelwagencampagne? Wellicht kun je de bezoeker alsnog laten converteren.
Laatste tip: Begin bij het begin
Het meten, analyseren en verbeteren kan een hele klus zijn, maar is wel onmisbaar in je e-mailstrategie. Het is de enige manier om te leren zo je e-mailcampagnes iedere keer weer te verbeteren. Zo weet je zeker dat het meeste uit je e-mailmarketing haalt.
Een laatste tip: begin altijd bij het begin. Analyseer de campagnes die je in de afgelopen 6 maanden hebt verzonden. Welke e-mailcampagnes presteren beter en welke slechter? Wat kan de oorzaak zijn van deze verschillen?
Dus, plan het meten en analyseren maandelijks in je agenda en ga aan de slag met het optimaliseren van je e-mailcampagnes!

Bij 100%EMAIL is jouw ambitie onze drijfveer, want ieder e-mailvraagstuk verdient het een succesverhaal te maken. Met onze gestructureerde en volledige aanpak én ons gedreven en ervaren team van e-mailexperts halen we buitengewone resultaten. Zo creëren we samen met onze klanten succesverhalen.
Je hebt direct contact met je eigen e-mailexpert en daarachter een team van experts. Je krijgt dus niet te maken met dure tussenlagen, zoals projectmanagers of accountmanagers. Bovendien zijn we software onafhankelijk, dat betekent dat we verder werken in jouw e-mailsoftware of marketingplatform.
Dus, zeg het maar… Gaan wij samen van jouw e-mailambitie een succesverhaal maken?
Bel ons gerust voor een vrijblijvend gesprek over jouw uitdagingen. Je kunt ons per telefoon bereiken op 010 – 254 03 20, of een e-mail sturen naar info@100procent.email.