Het versturen van een e-mailcampagne is niet een doel op zich, maar een middel om een bepaald doel te bereiken. Je wilt dat je lead, prospect of klant iets doet, een bepaalde handeling uitvoert. Daarvoor moeten ze wel klikken in je e-mail, en je probeert ze tot die klik te verleiden met een call-to-action (CTA). Maar hoe zorg je ervoor dat je CTA’s zo veel mogelijk converteren? Daar gaat deze blog over.
Blog highlights
- Call-to-action roept op tot actie met button, in tekstlink of achter afbeelding
- Plaats de CTA’s above the fold en helemaal onderaan de inhoud van je e-mail
- Kleur speelt een belangrijke rol in de merkbeleving, dus kies strategisch
- Maak je CTA kort, duidelijk en urgent
- Niet alles werkt voor elk bedrijf, dus test alles
Wat is een call-to-action?
Met een call-to-action roep je de ontvanger op tot actie. Er zijn verschillende vormen waarin een CTA kan worden gedeeld, bijvoorbeeld met een button, in een tekstlink of achter een afbeelding.
De link leidt de ontvanger meestal naar een landingspagina op je website. Of dat nu een productpagina betreft, een formulier of een blogartikel. De lezer naar die pagina krijgen is het doel van je call-to-action. Het is aan jou de taak om de lezer te verleiden tot het klikken op je CTA. Daarvoor moet je bepaalde keuzes maken wat betreft de verschillende elementen van je call-to-action.
Waar moet ik de call-to-action plaatsen?
Om in de verleiding te komen om op een call-to-action te klikken, moet die wel zichtbaar zijn voor je. Het moet de ontvanger zo min mogelijk moeite kosten om op de link te klikken. Zo zijn er volgens ons twee strategische posities om je CTA’s te plaatsen: above the fold en onderaan de inhoud.
Bij het openen moet de call-to-action al meteen te zien zijn. Als de lezer meteen in het begin geïnteresseerd is en wil klikken, wil je niet dat hij of zij helemaal naar beneden moet scrollen. Dit werpt een grote drempel op en geeft de lezer ruimte om af te haken. Dat wil je voorkomen.
Heeft de ontvanger nog wat overtuiging nodig, dan zal hij of zij de rest van de inhoud van je e-mail bekijken. Daarna moet het niet zo zijn dat een klik alleen kan plaatsvinden als er naar boven wordt gescrold. Dus ook na alle tekst in je e-mail staat een CTA goed op zijn plaats. Let er wel op dat beide calls-to-action naar dezelfde pagina leiden, om verwarring te voorkomen.
Welke kleur moet de call-to-action hebben?
Een ander element dat invloed heeft op de effectiviteit van de CTA in je e-mailcampagne is het kleurgebruik. Houd hier in ieder geval rekening mee:
- Contrasterende kleuren vallen op en maken meteen duidelijk dat het om een link gaat
- Een gekleurde button op een kleurloze achtergrond (wit/zwart) valt altijd op
Vergeet je merkidentiteit en huisstijl niet bij het selecteren van de kleuren voor je calls-to-action. Wat past bij het kleurgebruik dat je nu al hanteert in je e-mailmarketing? Maar ook in je andere communicatie? Wees hier consistent in, anders kan het afbreuk doen aan je merk.
Kleur speelt een belangrijke rol in de merkbeleving van een lead, prospect of klant. 85% van alle online shoppers geeft aan beïnvloed te worden door kleur in hun aankoopproces. Denk dus goed na over je kleurgebruik wat betreft je CTA’s en maak de keuze uiteindelijk strategisch.
Welke vorm werkt het beste voor de call-to-action?
Voor de CTA’s die je met een button in je e-mailcampagnes verwerkt, is ook de grootte en vorm van deze button van belang.
Allereerst wil je dat de button opvalt, deze moet dus niet te klein zijn. Daarnaast kan een te kleine button ervoor zorgen dat je hier moeilijk op kunt tikken op een mobiel scherm. Daarentegen is te groot ook weer niet fijn, omdat dit voor afleiding zorgt. Een te grote button maakt je e-mailing minder aantrekkelijk, overtuigend en effectief. Hier moet je dus een goede balans in zien te vinden.
Buttons komen niet alleen in verschillende maten, maar ook in verschillende vormen. Rechthoekig, rond, vierkant. Kies wat het beste bij je bedrijf past. Let er verder op dat je ruimte overlaat tussen de randen van de e-mail en de buttons die je gebruikt. Zodat het scrollen niet wordt bemoeilijkt.
Met de 100%EMAIL button generator kun je zelf de buttons voor je calls-to-action samenstellen. Zo bepaal je zelf hoe groot de button wordt en welke kleur of vorm deze krijgt.
Welke tekst moet ik gebruiken voor de call-to-action?
Als je hebt besloten waar de CTA’s komen te staan en hoe ze eruit komen te zien, rest nog de keuze voor de tekst die je gebruikt. Hieronder een aantal tips die je kunt hanteren tijdens het schrijven van je calls-to-action:
- Op korte CTA’s wordt sneller geklikt (liefst 1-2 woorden)
- Lezer begrijpt dat er op een link of button geklikt kan worden (dus gebruik liever geen standaardteksten als ‘klik hier’)
- Urgentie werkt ook in CTA’s vaak goed (denk aan woorden als ‘nu’, ‘direct’, ‘meteen’)
- Als de lezer moet nadenken over je CTA ben je hem of haar kwijt (wees daarom duidelijk en vermijd verwarring)
Onderstaande afbeelding uit het boek ‘Don’t make me think’ van Steve Krug (2000) illustreert hoe je een call-to-action kort en duidelijk houdt.

Welke CTA werkt voor jouw e-mailcampagne het beste?
Om erachter te komen welke CTA het beste werkt voor jouw e-mailcampagne, is het verstandig om te blijven testen. Ieder bedrijf is anders, maar hetzelfde geldt ook voor iedere e-mailcampagne. Wat de ene keer werkt, hoeft niet altijd te werken. Alleen door te blijven testen, blijf je het meeste halen uit je calls-to-action.
Hiervoor kun je het beste A/B-testen inzetten. Je kunt er van alles mee testen, zoals de meest effectieve kleur, de best presterende tekst. Let er wel op dat je maar één element tegelijk test. Stuur naar de ene groep bijvoorbeeld een rode button en naar de andere groep een gele button. Als er een significant verschil uit de testen komt, weet je ten minste dat het te wijten is aan dat ene verschil.
Alle keuzes die je maakt tijdens het maken en schrijven van de CTA’s voor je e-mailcampagnes hebben individueel invloed op de conversie van call-to-action. En daarmee uiteindelijk dus ook op de prestatie van je e-mailcampagnes. Daarom is het zo belangrijk dat je deze keuzes strategisch maakt en baseert op data, door bijvoorbeeld A/B-testen uit te voeren.